Zamiast tropikalnych wakacji siedzisz w domu? Spraw sobie samemu wakacyjne podniebienie gotując rybę po grecku zamkniętą w 670 kaloriach.
Składniki:
- Świeży filetowany Mintaj – ok. 300 gram
- Marchewka – 130 gram
- Cebula – 65 gram
- Oliwa z oliwek – 25 mililitrów
- Koncentrat pomidorowy – 60 gram
- Seler – 270 gram
- Pietruszka – 250 gram
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Papryka ostra mielona – szczypta
Przygotowanie:
Na samym początku należy dokładnie umyć mintaja. Po umyciu możemy doprawić go solą oraz pieprzem. Całość smażymy na patelce.
Pietruszkę, marchewkę oraz seler również myjemy, a po obraniu trzemy na tarce.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Po obraniu i pokrojeniu cebulkę podpiekamy na patelni do złotego koloru.
Następnie dodajemy warzywa, koncentrat, ostrą paprykę i odrobinę soli i pieprzu dla smaku.
Wszystko należy dusić (do tego możemy dolać wody) pod przykryciem.
Gdy warzywa zmiękną, rybę umieszczamy na talerz i podajemy z warzywami.
Wartości odżywcze:
- Kalorie: 670 kcal
- Białko: 60 gram
- Węglowodany: 70 gram
- Tłuszcze: ok 30 gram
Jak oceniasz artykuł?
+1
112
+1
341
+1
97
+1
88
+1
10
+1
+1